Tyrozyna – jaką rolę odgrywa w organizmie?
Tyrozyna to niewątpliwie jeden z najważniejszych dla człowieka aminokwasów. Jego niedobór może doprowadzić do szeregu przykrych skutków, m.in. do zaburzeń funkcjonowania tarczycy, rozwijania stanów depresyjnych oraz przewlekłego zmęczenia organizmu. O odpowiedni poziom tyrozyny w organizmie często dbają osoby, które regularnie uprawiają sport. Tyrozynie często przypisuje się szereg właściwości wspomagających odchudzanie, wzmacnianie mięśni i redukujących zmęczenie.
Tyrozyna – co to jest?
Tyrozyna jest zaliczana do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm człowieka sam może syntezować z innego aminokwasu (fenyloalaniny). Tyrozynę można suplementować lub dostarczać ją wraz z odpowiednio zbilansowaną dietą.
Głównym źródłem tyrozyny w diecie jest białko. Spożywanie dużej ilości jajek, nabiału, mięsa, orzechów i warzyw strączkowych pozwala na dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości tego aminokwasu. Suplementując tyrozynę spotkać można oznaczenie L-tyrozyna, co oznacza izomer lewoskrętny tyrozyny, łatwo przyswajany przez organizm człowieka.
Tyrozyna – jej rola w organizmie
Tyrozyna jako ważny dla organizmu człowieka aminokwas odpowiada za szereg funkcji:
- Zwiększa wydolność organizmu,
- Zwiększa koncentrację,
- Pomaga organizmowi produkować melaninę, co wspomaga opalanie,
- Z tyrozyny syntezowana jest dopamina, a z niej adrenalina i noradrenalina,
- Odpowiada za produkcję kolagenu,
- Syntezuje hormony tarczycowe: trijodotyroniny i tyroksyny, co odpowiada za prawidłowe działanie tarczycy,
- Bierze udział w procesie powstawania ważnego antyoksydantu – koenzymu Q10.
Tyrozyna – odpowiednia dawka
Szacowane dzienne zapotrzebowanie organizmu na fenyloalaninę i tyrozynę wynosi łącznie ok. 25 mg na kilogram masy ciała. Aby dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość tych aminokwasów, warto sięgnąć po takie produkty spożywcze, które zawierają ich najwięcej:
- Ser parmezan – zawiera 2128 mg/100 g tyrozyny,
- Soja – 1252 mg/100 g tyrozyny,
- Orzechy arachidowe – 1100 mg/100 g tyrozyny,
- Mleko w proszku – 1055 mg/100 g tyrozyny,
- Twaróg chudy – 999 mg/100 g tyrozyny.
Tyrozynę można dostarczyć także przy użyciu elementów wzbogacających naszą dietę. Znaleźć ją można w wielu suplementach oznaczonych jako te wspomagające odchudzanie, w odżywkach białkowych oraz w mlekach zastępczych dla dzieci.
Przeciwwskazaniami do suplementacji tyrozyny jest nadczynność tarczycy, tyrozynemia, skłonności do częstych i uciążliwych migren. Suplementowanie tyrozyny nie jest zalecane również dla kobiet w ciąży oraz dla tych, które karmią piersią.
Równolegle z suplementowaniem tyrozyny, warto także przyjmować suplementy diety bogate w witaminę C, kwas foliowy i niacynę, ponieważ są potrzebne do metabolizmu tyrozyny.
Skutki uboczne zbyt dużych dawek tyrozyny
Przyjęcie większych niż zalecane dawek tyrozyny nie przyniesie efektu, ponieważ enzymy odpowiadające za przekształcenie tyrozyny w neuroprzekaźniki nie dysponują aż taką wydajnością.