Natur-Pharm.pl
Menu

Opis

SmartMe

Lepsza kondycja skóry

  • wsparcie zdrowia i kondycji skóry
  • ochrona przed stresem oksydacyjnym
  • wydobycie naturalnego piękna

Odpowiedni dla wegan

Co wyróżnia suplement diety SmartMe?

WYSOKA WCHŁANIALNOŚĆ

Dzięki aktywnej biologicznie formie składników o wysokiej wchłanialności, suplement diety SmartMe uzupełnia codzienną dietę w kwasy tłuszczowe Omega 3 (ALA), witaminę A, E i D.

CERTYFIKAT EVNOL SUPRABIO™

W suplementach Health Labs Care stosujemy system EVNol SupraBio™, który zapewnia większą absorpcję witaminy E (tokotrienoli) podczas doustnej suplementacji.

ZNAK JAKOŚCI V‑LABEL

Suplement diety SmartMe uzyskał pozytywną opinię i licencję V‑Label, który na rynku w Europie jest jedynym, niezależnym znakiem dla produktów wegetariańskich i wegańskich.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety SmartMe nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów, barwników ani zanieczyszczeń. Potwierdzają to badania produktu przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład oleju SmartMe opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


5 ml dziennie (1 łyżeczka)

— po posiłku

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Estry etylowe wyższych kwasów tłuszczowych o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega‑3, -6, -9, aromaty (pomarańczowy, bananowy), witamina E (EVNol SupraBio™-mieszanina tokoferoli i tokotrienoli), witamina A (palmitynian retinylu), witamina D (cholekalcyferol).

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Po otwarciu opakowania przechowywać w lodówce lub w temperaturze poniżej 5°C i spożyć w okresie 2 miesięcy.

Bioestry kwasów tłuszczowych zawarte w oleju SmartMe mogą wchodzić w reakcję z tworzywami sztucznymi i rozpuszczać niektóre z nich. Dlatego olej SmartMe należy przechowywać w oryginalnej, szklanej butelce lub innym szklanym opakowaniu.

Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Suplement diety przeznaczony dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH) D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Poznaj składniki suplementu diety SmartMe

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

WITAMINA E

WITAMINA E (MIESZANINA TOKOFEROLI I TOKOTRIENOLI)

Pomaga chronić komórki przed starzeniem się

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Badania pokazują, że to tokotrienole, które nazywane są “superwitaminą E XXI wieku” wykazują dużo więcej właściwości prozdrowotnych niż same tokoferole. Dzięki zastosowaniu całego spektrum witaminy E - czyli 8 związków naturalnie obecnych roślinach, jest ona bardziej efektywna.

12 mg
100% RWS*
Witamina E
 

Witamina E należy do związków, o których nie mówi się wiele. Ta skromna substancja reguluje pracę całego organizmu i niewątpliwie powinna zostać doceniona. Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, podobnie jak witaminy A, D i K. Aktualnie wiemy o niej naprawdę dużo, a jej dobroczynny wpływ na organizm potwierdza prawie 45 tysięcy zgromadzonych badań. Jak działa witamina E? Dlaczego jest dla nas niezbędna?

 

Witamina E - charakterystyka ogólna

Witamina E to nie pojedyncza substancja, a grupa związków chemicznych. W jej skład wchodzą:

  • tokoferole - alfa-, beta-, gamma- i delta-,
  • tokotrienole - analogicznie: alfa-, beta-, gamma- i delta-.

Witamina E, podobnie jak witamina A, jest magazynowana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Dzięki temu organizm sam reguluje jej stężenie we krwi, dostosowując to do aktualnego zapotrzebowania. Organizm pobiera witaminę E z pożywienia, wchłaniając ja w jelicie cienkim.

 

Witamina E - działanie

Witamina E ma bardzo szerokie spektrum działania w naszym organizmie i umożliwia wiele procesów w nim zachodzących.

  • Jest ważnym przeciwutleniaczem w naszym organizmie. Chroni nie tylko przed stresem oksydacyjnym, ale również zapobiega reakcjom utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A.
  • Wpływa na prawidłową strukturę błon komórkowych, jednocześnie je chroniąc.
  • Bierze udział w tworzeniu niektórych lipidów.
  • Ma wpływ na metabolizm (rozwój, wzrost) mięśni.
  • Podobnie jak witamina K1, ma wpływ na krzepnięcie krwi.

 

Źródła witaminy E

Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Będą to:

  • olej z kiełków pszenicy (ok. 150 mg / 100 g),
  • pestki słonecznika (ok. 35 mg / 100 g),
  • olej z orzechów laskowych (ok. 47 mg / 100 g),
  • olej słonecznikowy (ok. 41 mg / 100 g),
  • olej migdałowy (ok. 39 mg / 100 g),
  • orzechy laskowe (ok. 15 mg / 100 g),
  • oliwa z oliwek (ok. 14,3 mg / 100 g),
  • orzechy piniowe (ok. 9,3 mg / 100 g),
  • awokado (ok. 2,1 mg / 100 g).

Tych produktów najlepiej używać w kuchni na zimno, korzystając również z ich pozostałych cennych składników, jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy pozostałe witaminy i składniki mineralne. Warto nie zapominać o nich w codziennej diecie i regularnie stosować je jako dodatek do dań.

 

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę E?

Zalecane dzienne spożycie witaminy E to:

  • 15 mg dziennie dla dorosłych i nastolatków powyżej 13 roku życia,
  • 15 mg dziennie dla kobiet w ciąży,
  • 19 mg dziennie dla kobiet karmiących,
  • 11 mg dziennie dla dzieci 9‑13 lat,
  • 7 mg dziennie dla dzieci 4‑8 lat,
  • 6 mg dziennie dla dzieci 1‑3 lat,
  • 5 mg dziennie dla dzieci 7‑12 miesięcy,
  • 4 mg dziennie dla niemowląt 0‑6 miesięcy.

Biorąc pod uwagę zawartość witaminy E w różnych produktach warto uzupełniać ją właśnie z tych, które zawierają jej najwięcej. Trzeba tutaj też wziąć pod uwagę drobne różnice w ilościach witaminy E które zakładamy, a które realnie się w nich znajdują. Kolejną kwestią jest jej przyswajalność i ewentualne straty, które mogą wystąpić po obróbce dań.

Witamina E występuje przede wszystkim w produktach wysokokalorycznych, o czym warto pamiętać komponując dietę.

 

Co jeszcze warto wiedzieć o witamina E?

Witamina E to nie tylko właściwości, które zostały wymienione powyżej. Jej szerokie spektrum działania wywiera pozytywny wpływ na cały organizm.

  1. Poprawia jakość skóry.
  2. Wzmacnia odporność.
  3. Wspiera zdrowie układu sercowo‑naczyniowego.
  4. Działa antyoksydacyjnie.

WITAMINA A

WITAMINA A

Witamina A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i pozytywnie wpływa na stan naszej skóry.

800 μg
 
100% RWS*
Witamina A
 

Witamina A zdecydowanie nie należy do tych najbardziej popularnych mikroelementów - o wiele częściej wspomina się o witaminie D, K czy tych z grupy B. Biorąc jednak pod uwagę jej wpływ na nasz organizm, absolutnie nie powinna być pomijana w codziennym komponowaniu diety lub suplementacji. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i naturalnie występuje w pożywieniu. Czym dokładnie jest ten mikroelement i jak działa?

Witamina A - charakterystyka ogólna

Witamina A to tak naprawdę grupa rozpuszczalnych w tłuszczu związków, do których zaliczają się:

  • retinol, 
  • retinal, 
  • estry retinylu.

W produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina A występuje w formie retinolu i estrów, natomiast w roślinnych jako prowitamina A - karotenoidy. Nasz organizm przetwarza formy witaminy A do retinalu i kwasu retinowego, czyli jej aktywnych form.

Z uwagi na to, że ta witamina rozpuszcza się w tłuszczach, jest ona magazynowana w naszym organizmie w tkance tłuszczowej oraz (większość) w wątrobie. Tam jest przechowywana w formie estrów retinylu, które w razie potrzeby, po przekształceniu doczepiają się do odpowiednich białek i transportujących i są włączane do krwiobiegu, skąd organizm może już z nich swobodnie korzystać.

Witamina A - działanie

Witamina A uczestniczy przede wszystkim w procesie widzenia i właśnie stąd jest najczęściej kojarzona. Od lat powtarza się, żeby jeść marchewkę i mieć zdrowe oczy i rzeczywiście tak jest. To nie wszystko! Witamina A ma również wpływ na wzrost oraz rozwój kości i tworzenie się poprawnego zgryzu. Osoby zainteresowane światem beauty na pewno kojarzą witaminę A z kosmetyków - odpowiada ona za nabłonek, skórę, prawidłowy stan włosów i paznokci. Ta witamina ma również wpływ na funkcjonowanie nabłonka rogówki (oko), przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego. Taki skromny mikroelement ma sporo pracy w naszym organizmie i zdecydowanie powinien zostać doceniony.

 

Źródła witaminy A

Witaminę A można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz, w formie prowitaminy, w tych pochodzenia roślinnego. Ilości podane przy produktach nie są wiążące.

Najważniejsze źródła witaminy A na 100 g:

  • tran - ilość zależna od wybranego produktu,
  • podroby, w tym najwięcej w wątróbce - ok. 17887 IU,
  • żółtka jaj - ok. 1442 IU,
  • masło - ok. 2499 IU,
  • ser cheddar - ok. 1002 IU,
  • pstrąg - ok. 280 IU.

Źródła prowitaminy A na 100 g:

  • bataty - ok. 14187 IU,
  • marchew - ok. 16706 IU,
  • jarmuż - ok. 9990 IU,
  • szpinak - ok. 707 IU,
  • dynia - 8513 IU.

*IU oznacza jednostkę międzynarodową.

Jak widać, witaminę A w różnych formach można bez problemu dostarczyć z pożywieniem. W tym przypadku warto zwrócić uwagę, że ilość tej witaminy w różnych produktach będzie się wahała zgodnie z rodzajem, źródłem pochodzenia czy chociażby przyrządzenia. Co więcej, ważną kwestią jest również poziom przyswojenia jej przez nasz organizm w takiej formie.

Uzupełnianie witaminy A z pożywieniem ma oczywiście sens, ponieważ produkty, które ją zawierają stanowią doskonałą podstawę do pełnowartościowej diety, bogatej w witaminy i minerały.

 

Witamina A - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę A waha się w zależności od płci oraz wieku. Jest ono podawane w mikrogramach. Warto zaznaczyć, że 1 µg to 40 IU.

  • Zapotrzebowanie dla mężczyzn: 900 µg
  • Zapotrzebowanie dla kobiet: 700 µg
  • Kobiety ciężarne (poniżej 19 r.ż./powyżej): 750/770 µg
  • Kobiety karmiące (poniżej 19 r.ż./powyżej): 1200/1300 µg
  • Zapotrzebowanie dla dzieci: od 400 do 900 µg

Przeliczanie zapotrzebowania witaminy nie jest proste - naukowcy wykorzystują jednostkę RAE, czyli mikrogramy równoważnika retinolu. Zróżnicowana dieta, która zawiera 900 µg RAE  witaminy A (w przypadku dorosłego mężczyzny), może zawierać od 3 do aż 36 tysięcy IU wit. A!

 

Działanie witaminy A

Działanie witaminy A jest bardzo szerokie i potwierdza to prawie 35 tysięcy badań! Poniższe opisy właściwości zdecydowanie to potwierdzą.

  1. Wspiera kondycję skóry
  2. Działa przeciwstarzeniowo
  3. Wspiera odporność
  4. Wspiera zdrowie kości
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie ok. 34 950 badań wykazujących działanie witaminy A.
12
przeanalizowanych badań
10
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA D3

WITAMINA D (CHOLEKALCYFEROL)

Witamina D3 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego.

25 μg
 
500% RWS*
Witamina D (cholekalcyferol)
Witamina zdrowych kości i nie tylko…

Istnieją witaminy, których suplementacja jest niezbędna do utrzymania zdrowia i jedną z nich jest witamina D- witamina słońca. Jeszcze niedawno uważano, że ekspozycja skóry na promienie słoneczne pozwoli na wytworzenie wystarczających ilości tej witaminy, a dodatkowa suplementacja nie jest koniecznością.

Dzięki badaniom i postępowi nauki wiemy, że opalanie się nie tylko nie zapewni nam odpowiednich ilości witaminy D, ale może być groźne dla naszego zdrowia. Zbyt niski poziom tej witaminy u mieszkańców półkuli północnej to wielki problem obecnych czasów. Nadal zbyt mało osób ma świadomość jak kluczowa jest ta witamina dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Charakterystyka ogólna

Witamina D nazywana również prohormonem, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która spełnia w naszym organizmie wiele kluczowych funkcji. (1) Bierze udział w gospodarce wapniowo‑fosforanowej i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

Jednak nie tylko ten układ wymaga odpowiednich ilości cholekalcyferolu, gdyż jej receptory odkryto również w sercu, mózgu, płucach, nerkach i jelitach, co sugeruje, iż reguluje pracę wszystkich układów powiązanych z tymi narządami.

Ponadto najnowsze dane sugerują, iż witamina D reguluje aktywność 3‑5% genomu i może brać udział w procesie różnicowania się komórek układu immunologicznego. (2)

Witamina D (3),(4),(5):

  • reguluje poziom wapnia w organizmie
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  • wspiera pracę mięśni

Dieta bogata w witaminę D- czy taka istnieje?

Niestety naturalnie witamina D występuje w produktach spożywczych w bardzo małych ilościach. Oszacowano, że jedynie 20% całej puli tej witaminy w naszym organizmie pochodzi z diety.

Jak wygląda zawartość witaminy D w poszczególnych grupach produktów? (6)

  • sery pleśniowe, sery dojrzewające (tylżycki, gouda), mięso (wieprzowina, wołowina), wątroba wieprzowa i wołowa, drób (indyki, kaczki, kury), ryby (dorsze, flądry), masło – poniżej 2 µg
  • mięso z kurczaka, ryby (pstrągi strumieniowe, tuńczyki), pieczarki- 2‑5 µg
  • ryby (halibuty, karpie, makrele, sole), margaryny wzbogacane- 5‑10 µg
  • ryby (śledzie, łososie, pstrągi tęczowe, węgorze)- powyżej 10 µg

Co z tym słońcem?

Uważa się, że nawet osoby zamieszkujące regiony dobrze nasłonecznione wykazują deficyty witaminy D. W latach 80 zalecano zwiększone przebywanie na słońcu w okresie letnim bez stosowania filtrów ochronnych, aby pozyskać witaminę D poprzez syntezę skórną.

Dziś jednak jesteśmy bardziej świadomi niebezpieczeństwa jakie niesie opalanie się bez zabezpieczenia, dlatego też wydłużona ekspozycja na słońce nie jest zalecana.

 

Zapotrzebowanie na witaminę D

Zapotrzebowanie na tę witaminę jest względnie stałe przez całe nasze życie. Bez względu na płeć oraz stan fizjologiczny każdego dnia musimy dostarczać sobie 15 µg cholekalcyferolu. Normy zostały ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia na poziomie wystarczającego spożycia (AI). (7)

Decydując się na suplementację, należy sprawdzić czy dany preparat zapewnia podaż 2000 IU równych 1000% RWS (Referencyjnej Wartości Spożycia).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl